Så tar du bättre sportbilder

Rabatt på fotoprodukter

Att ta snygga sportbilder kräver en hel del av fotografen och kameran. Med snabba rörelser är det svårt att få skärpa och fånga den unika händelsen.

Är det lagsporter kan det även vara svårt att ta bilder på enskilda spelare då andra spelare lätt kan ”bli i vägen”. Ska sedan fotot förstoras blir kraven ännu större då små misstag snabbt upptäcks på de större bilderna.

Ta alltid bildserier

Oavsett om det är handboll, fotboll eller längdhopp så bör alltid bildserier användas. Ställ in kameran så att du med ett knapptryck tar flera bilder på en och samma gång. Detta med några millisekunders mellanrum. Därmed kan du följa en rörelse eller ett moment och sedan ta ut den bilden som visar händelsen på bäst sätt.

Detta kanske är den allra viktigaste punkten då det är näst intill omöjligt att matcha exakt rätt tidpunkt i rörelsen hos deltagarna.

 Gå ner

Ett tips som gäller vid flera olika slags fotograferingar är att ställa sig på knä eller lägga sig på marken. Att helt enkelt gå ner och hellre ta bilderna nerifrån än uppifrån. På detta sätt går det lättare att fokusera på enskilda detaljer och fylla bakgrunden med himmel istället för gräsmatta eller annat underlag.

Jobba med kort slutartid

Bilden nedan är tagen från handbolls-em.se och visar ett exempel på hur kort slutartid skapar fokus på ett objekt och suddar ut bakgrunden. I detta fall en handboll i full fart där linjerna på golvet knappt har något fokus alls.

Handboll i närbildMed stor bländaröppning skapas litet skärpedjup och det är möjligt att ha kort slutartid. Här ställs höga krav på de kameror som används. För att komma ner i mycket små slutartider krävs även mer avancerade kameror.

Fånga personligheten

Sport vore inte alls lika intressant och publikvänligt utan de profiler som bär upp de olika sporterna. Personligheter som exempelvis Carolina Klüft, Ingemar Stenmark och Zlatan har alla sina unika egenskaper som älskas (eller hatas) av åskådarna. Som fotograf är det viktigt att fånga utövarnas uttryck. Det lyfter upp personen bakom prestationen.

Läs på!

En av de absolut viktigaste punkterna för att ta bra sportbilder är att vara påläst på sporten. Därmed kommer man även kunna avgöra när specifika händelser kommer att ske.

Att vara 100 % beredd med kameran under en hel match är omöjligt. Man måste helt enkelt välja ut sina situationer vilket därmed innebär att den som kan en sport riktigt bra kan välja situationerna med omsorg.

Rabatt på fotoprodukter