När fotot ska vara extra stort

Rabatt på fotoprodukter

Det vanligaste formatet på foton är 10*15cm. Prismässigt är det även dessa som är billigast att framkalla. Det är inte svårt att hitta företag som erbjuder framkallning av foton i denna storlek för under en krona per bild. Men även om priset kan vara lockande så bör man fundera på var man ska ha bilderna och hur de exponeras. Kanske är det värt att förstora fotot extra mycket för att rama in den som en mäktig tavla på väggen. Eller varför inte välja fototapet och täcka en hel vägg i rummet? För de som vill ha sitt foto riktigt stort finns flera olika möjligheter.

Fototapet
Det är bara fantasin som sätter gränser på en fototapet

Förstora foto

Att förstora fotot betyder att man behåller exakt samma kvalité och att det framkallas på klassiskt fotopapper. Det enda man kan tänka på är att ha en bild med tillräckligt stor upplösning så att inte bilden blir grumlig vid framkallningen. De mått som brukar kunna gå att få vid enkel förstoring är upp till ca 60*90cm. Ibland erbjuds även panoramabilder vilket i detta fall skulle vara ca 60*150cm. Detta är snyggt om fotot ska ramas in och vara som en tavla på väggen. Nackdelen är storleksbegränsningen.

Fototapet

För den som vill ha det allra största fotoformatet finns bara en lösning – fototapet! Dessa finns i olika prisklasser men är i jämförelse mot de ovan nämnda alternativen det billigaste per kvadratmeter. En fototapet är därmed det billigaste sättet att framkalla riktigt stort. Däremot blir det inte samma skärpa och glans som ett klassiskt foto eller samma elegans som på en canvastavla. Men det blir mäktigt och särskilt om en hel vägg tapetseras som fondvägg med en fototapet.

New York
Fototapet på ett gnistrande och skinande New York

Flerdelat foto

Ett riktigt lyxigt och iögonfallande sätt att lyfta fram ett foto är att göra ett förstorat flerdelat galleritryck, som går att göra på många olika typer av förstoringar. Med detta menas att bilden delas upp i 2-4 bitar. Varje bit av fotot sätts sedan upp med ca 3cm mellanrum. Har man exempelvis ett liggandes foto som ska förstoras kan man välja att göra detta i 3st bitar där vardera är 60*80cm. Känslan blir som att se ett fotocollage på ett galleri och är riktigt mäktigt. Detta särskilt om man väljer de större måtten.

Poster

De som väljer att trycka upp sitt foto på en poster väljer det billigaste alternativet. Det är flera gånger billigare än en fotoframkallning men samtidigt blir kvalitén också betydligt lägre. Man kan mycket väl göra detta med en bild som barnen ska ha i sitt lekrum men det passar definitivt inte i vardagsrummet för att visa familjefotot eller liknande. Är det kvalitétsbilder bör även kvalitétsframkallning användas.

Planch av jorden
Det måste ju inte vara egna foton som förstoras, ett bild är en bild även om den kommer från internet. Tänk dock på upphovsrätt, denna kommer från helt fritt pixabay.com

Canvas

Fördelen med Canvas är den fina yta som bilden framställs på. Canvasduken liknar en målarduk och på denna trycks alltså fotot. En canvastavla som är ca 100*150cm kostar kring 1400kr utan kilram. De allra flesta väljer däremot att låta företaget sätta upp duken på en ram vilket gör att det kostar några hundralappar extra. Fördelen med canvas är alltså ytan som varken blänker eller får fettfläckar lika lätt som klassiska foton. Nackdelen däremot är att begränsningen ligger ungefär på de mått som angetts ovan. Däremot kan man även göra flerdelat foto av canvas. På så vis blir tavlan ännu större.

Rabatt på fotoprodukter