Förstora foton på olika material

Rabatt på fotoprodukter

Idag är utbudet mycket brett på fotoprodukter. Man kan välja på allt mellan klassiska fotoböcker och förstoringar till att ha sitt foto på bland annat nyckelringar, muggar eller slipsar och självklart går det numera att få sina personliga bilder på sin iPhone. Även för de som vill förstora sitt foto finns flera olika möjligheter.

Bland annat kan man välja mellan om det ska vara en klassisk förstoring eller om det ska vara ett stort tryck på exempelvis en canvastavla eller aluminiumplatta. Canvas är det absolut vanligaste materialet att göra tryck på men det finns flera olika alternativ när fotot ska förstoras och bli till en snygg tavla.

Självklart kan det variera i kvalitet mellan de olika företagen som gör förstoringar, det kan vara en bra idé att besöka en bäst-i-test sida som sammanfattar för och nackdelar från flertalet olika tester. Det kan vara förhållandevis liten skillnad på ettan och trean i sådana tester, men det gör mindre, mer viktigt är att de riktigt dåliga företagen rensas bort.

Fotobok
Fotobok

Canvas

För ett par år sedan blev canvas otroligt populärt inom fotokretsar. Att förstora en bild och trycka upp den på en canvastavla är ett sätt att skapa en varm och trevlig känsla kring fotot. Idag har utbudet av canvastavlor ökat rejält och finns i en mängd storlekar. Utöver det går det även att göra collage eller flerdelade väggdekorationer med canvastavlor.

Måla på canvas
Man måste inte vara målare för att få en tavla i canvas

Skumplastskiva

Att förstora sitt foto genom ett tryck på en skumplastskiva är en av de billigare varianterna.Detta samtidigt som det ger ett mycket elegant och snyggt resultat. En fördel med detta alternativ är att skumplastskivan är mycket lätt. Trycket sker med UV-teknik.

För att göra det extra snyggt kan speciella skenor användas vid upphängningen på väggen. Tack vare dessa kommer tavlan ca 1cm från väggen vilket skapar en mycket snygg visuell effekt.

Skumplastskiva
Förstora foto genom ett tryck på en skumplastskiva

Alu-platta

Det finns två sätt att använda sig av en alu-platta (aluminiumplatta) för att presentera sitt foto i stort format. Den ena är att göra trycket direkt på plattan. Den tryckprocess som används utvecklades från början för att användas vid professionellt bruk men är något som sedan fotoföretagen tagit efter.

Ett annat alternativ är att göra en klassisk framkallad förstoring. Denna blir laminerad och sedan monterad på alu-plattan. Detta skapar en extremt hållbar lösning. Med en alu-platta i grunden behöver man knappast vara rädd för att några större skador på bilden ska uppstå. Hållbarheten är alltså dess fördel men även den högglansiga effekt som blir av metallen.

Akryl

Tryck på akryl är ett av de nyare sätten som finns för att presentera sitt fotografi i större storlek. Trycket sker med UV-teknik och detta sker då på en 4mm skiva av akrylglas. Det ger en härlig lyster och skapar även en ovanlig känsla av djup. Ett vanligt sätt att sätta upp en akryltavla är med skruvbult. Detta är runda bultar som sätts i hörnen av tavlan och sedan fästes i väggen. Tavlan får då ett avstånd från väggen på ca 2cm vilket även det skapar en snygg effekt.

Akrylglas går även att använda om man gör en vanlig fotoförstoring. I detta fall placeras det förstorade fotot bakom glaset vilket skyddar fotot väldigt effektivt. Akrylglas är nämligen en sorts plexiglas vilket många förknippar med just hårdhet och hållbarhet.

Rabatt på fotoprodukter