Förstora foto på bakverk

Rabatt på fotoprodukter

Foton kan inte bara förstoras och tryckas på olika material, kläder, muggar och almanackor. Det är även möjligt att använda foton på ätbara produkter. Två av de vanligaste är ätbara fotobilder på tårtor eller muffins.

Ätbara tårtbilder

Ätbara tårtbilder kan beställas med färdiga motiv eller med möjligheten att ladda upp ett eget foto. Med en tårtbild med spindelmannen går det exempelvis att skapa en Spindelmannentårta på bara några minuter… Att ladda upp en egen bild tar någon minut extra men skapar en helt unik och personlig tårta.

Spindelmannen tårtbild

Uppladdning av bild, samt beställning av tårtbilder, sker via återförsäljarnas hemsidor. Det man bör tänka på är:

  • Klara färger – Bilden kommer att skapas på en sockeroblat som är matt i materialet. Det innebär att det är en fördel om en bild med klara och tydliga färger används.
  • Hög upplösning – De flesta butiker har ett ”varningssystem” som säger om en bild laddas upp med för låg upplösning. Används foton som tagits med en mobil brukar det sällan vara några problem. Om däremot bilder har laddats hem från internet kan upplösningen vara betydligt lägre.
  • Rättigheter – Om bilder laddas hem från internet är det viktigt att kontrollera att dessa får användas. I de flesta fall är det inte några problem om privatpersoner skapar tårtoblaterna. Ska däremot företag göra det klassas det som kommersiell verksamhet och då kan reglerna var hårdare.

Tips vid garnering

En tårtbild kan placeras på vilket underlag som helst. Om den ska läggas på ett marsipanlock eller sockerpastalock kan det däremot behövas lite ”lim” för att fotot ska ligga kvar. Som ett exempel kan gelantin användas för detta ändamål.

Beroende på underlag kan även tårtbilden läggas på tårtan olika lång tid i förväg. Är det exempelvis en gräddtårta bör foton läggas på mycket nära inpå servering. Detta eftersom grädden kan ”blöta upp tårtbilden” och göra trycket näst intill omöjligt att se.

Ätbara muffinsbilder

Ätbara muffinsbilder är tillverkade av samma material som tårtbilderna. Det enda som skiljer är att formatet är utformat för att användas på muffins eller cupcakes. Men den ändrade storleken ger även vissa andra fördelar och nackdelar.

  • Fler per ark

Både tårtbilder och muffinsbilder levereras i ark. Eftersom muffins är mindre ryms det fler foton per ark. Det finns exempelvis både ark med 4,8 och 16 bilder.

  • Högre krav på bilderna

Eftersom muffinsbilder är betydligt mindre i formatet bör man vara extra noga i val av bild som laddas upp och som ska tryckas. Till tårtan kan det fungera med ett foto med text men det är sällan som texten kommer att synas på en liten muffins.

Även för dig som vill pynta en muffins finns färdiga motiv att välja på. Detta med allt från Disney och morsdag till halloween-tema. Teman som primärt vänder sig till barnkalas.

Vilket foto använder du på nästa tårta?

Rabatt på fotoprodukter